Voortraject

Participatiefolder

Door het vertrek van ‘Spaarnelanden’ uit de Stadskweektuin kan dit deelgebied aan de Kleverlaan herontwikkeld worden in samenhang met de gehele recreatieve groene zone langs de Kleverlaan. De gemeente heeft eind 2010 een experiment van digitale participatie opgezet, waarvoor grote belangstelling bleek. Het resultaat hiervan is de Gebiedsvisie 2012, die als uitgangspunt voor dit rapport van de Voorbereidingscommissie geldt.

In de eerste participatieronde (december 2010) kon iedereen ideeën voor de verschillende gebieden in de Kleverlaanzone op de website plaatsen, hierover discussiëren en op stemmen. Zo’n 1.800 mensen hebben hieraan meegedaan en 115 ideeën zijn ingediend. Ook is er met de klankbordgroep een werkatelier gehouden en zijn er ideeën via de post binnen gekomen.


Hierna volgde een informatieavond met marktplein en een elevator-pitch in de Lichtfabriek. Op een zeepkistje konden de indieners hun ideeën aan de man brengen. Onder de ideeën onder andere een pluk-, snoep-, en smultuin, een Kinder Ontdekplek, sociale stadslandbouw, Lekker Anders, diverse horeca-varianten, Adopteer een boom, de “Twittertuin”, Natuurspeelplek, et cetera. Het plan ‘Haarlemmer Kweektuin’ van H. van Bennekom uit de Kweektuinstraat heeft uiteindelijk de meeste stemmen gehaald.

Voor de tweede ronde (maart 2011) had de gemeente de ideeën samen met de uitgangspunten uitgewerkt in vier ingrepen voor de gehele Kleverlaanzone en vier scenario’s voor de Stadskweektuin. Daarbij vroeg de gemeente om tips voor de financiering, omdat er weinig extra geld is om de gebiedsvisie te realiseren. Op de website kon over de ingrepen en scenario’s gediscussieerd worden en via de stoplichtmethode op worden gestemd. Ook in de klankbordgroep werd met deze methode gewerkt. Deze tweede ronde werd afgesloten met een informatieavond in het Sterrencollege.

Het Waterpark (eco) kreeg de meeste stemmen met als goede tweede het scenario Groenpark. In de Gebiedsvisie is vervolgens gekozen voor het groeimodel; in vijf jaar het Groenpark realiseren en dit verder te ontwikkelen naar het Waterpark (eco) in twintig jaar, samen met omwonenden, gebruikers en ondernemers. Dit is in de Gebiedsvisie Kleverlaanzone verwerkt. In eerste instantie was hierin ook - tegen de zin van de klankbordgroep - woningbouw in de Stadskweektuin opgenomen. Via inspraak door wijkraden en bewoners heeft de gemeenteraad besloten de gebiedsvisie zonder woningbouw in de kweektuin vast te stellen.

Gebiedsvisie

“In de toekomst mogelijk het verbindende element tussen de natuurgebieden van de duinstreek en die van het Spaarne”

Realisatie

In november 2012 heeft de gemeente de klankbordgroep en initiatiefnemers uitgenodigd voor een borrel om de start van de realisatiefase te markeren. De gemeente heeft de stand van zaken en de aanpak uiteengezet: de gebiedsvisie wordt vastgelegd in het nieuwe bestemmingsplan Bomenbuurt en de ideeën worden verder uitgewerkt samen met bewoners en ondernemers. De gemeente heeft uit een selectie van geïnteresseerden een voorbereidingscommissie samengesteld. Deze commissie, voor groot deel bestaand uit bewoners, onderzoekt hoe de gebiedsvisie uitgevoerd kan worden, waarbij het onderzoek naar een duurzaamheidscentrum een onderdeel van de opdracht is. De voorbereidingscommissie ging in maart 2013 van start.

Visie korte termijn Visie lange termijn
Visie voor de korte termijn (5 jaar)
Visie voor de lange termijn