Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Klimaatfestival De stad als spons

16 november @ 10:00 am - 3:00 pm

De stad als spons

Op zaterdag 16 november is klimaatfestival De stad als spons in de Haarlemmer Kweektuin, met leerzame en leuke activiteiten voor jong en oud. Hoe houden we in Haarlem de voeten droog en het hoofd koel, ook bij extreem weer?

Festival De stad als spons is een initiatief van Gemeente Haarlem. Bezoekers krijgen informatie en inspiratie om voorbereid te zijn op hitte, droogte en heftige regen. Er gebeurt al veel in de stad door de gemeente, ondernemers en bewoners. Tijdens het festival zie je mooie voorbeelden en je krijgt tips om zelf aan de slag te gaan. Bovendien maak je met de Waterquiz kans op een regenton.
Onszelf klaarmaken voor weer en wind, daar gaat De stad als spons over. Elke stap telt. Denk aan tegels wippen voor extra groen. Groen zorgt voor de verkoeling en regenopvang die we steeds meer nodig hebben én je hebt direct een gezondere, mooiere stad. Veel activiteiten zijn zo bedacht dat kinderen spelenderwijs leren en volwassenen ondertussen ook lekker aan de slag kunnen op dezelfde plek met bijvoorbeeld een regentuin, water in de tuin of slimme beplanting voor regen, droogte en hitte.


Het programma:
https://haarlem.nl/nme/klimaatfestival-de-stad-als-spons

Win een regenton
Doe mee met de quiz en win een ton (voor de regen)!
Locatie: Natuurhuiskamer | Tijden: vrije inloop tussen 10:00 en 15:00

Expositie Klimaatadaptatie
Bekijk wat er al gebeurt in Nederland om klaar te zijn voor weer en wind. De expositie Samen klimaatbestendig laat zien wat inwoners, ondernemers en gemeentes al doen om extreme regen of hitte aan te kunnen.
Locatie: Natuurhuiskamer | Tijden: vrije inloop tussen 10:00 en 15:00 uur

Bodemlab voor jong en oud
Kom proefjes doen met de bodem. Zit jij bijvoorbeeld op zand- of kleigrond hier in Haarlem? En wat betekent dit voor de planten in je tuin? Welke bodem is de beste spons, zodat regen en droogte geen ramp is? Ontdek het in het Bodemlab.
Locatie: Cactuskas | Tijden: vrije inloop tussen 10:00 en 15:00

Citizen Science: zelf een bodemmonster maken
Leer hoe je een bodemmonster uit je tuin neemt en ontdek hoeveel water jouw tuin kan opnemen als het regent. Is er ruimte om bij extreem weer het riool te ontlasten? Dat heet ook wel ‘waterberging’. Je zorgt dan voor een bodem waar het water lekker in kan wegzakken bij harde regen. Bovendien houdt de tuin het water zo vast, dat er bij droogte nog een voorraadje is.
Locatie: Cactuskas | Tijden: vrije inloop tussen 10:00 en 15:00

Groen advies voor jouw bodem
Krijg advies op maat voor jouw bodem. Welke planten groeien waar het best? Welke planten zijn goed voor de ‘waterberging’. Ofwel: hoe maak ik van mijn balkon, tuin of dak ook een slimme spons bij hevige regen? Locatie: Cactuskas | Tijden: vrije inloop tussen 10:00 en 15:00

Buiten voor de Cactuskas
Watertafel
Kom spelen met de watertafel. Bouw je eigen stad en zie waar de regen blijft staan.
Locatie: Buiten voor de cactuskas | Tijden: vrije inloop tussen 10:00 en 15:00

Waterbaan bouwen en leren wat een sponstuin is – 11:15 en 13:15
Kinderen kunnen lekker bouwen, maar dit is ook leerzaam voor volwassenen. Ervaar zelf de effecten van een sponstuin. Ontdek hoe simpele technieken helpen water vast te houden en je tuin groener te maken. Met dit waterbaan-experiment zie je zelf hoe je kunt helpen wateroverlast en droogte te voorkomen. Iris Veltman, milieukundige en docent Permacultuur legt uit hoe je wateroverlast én droogte vermindert. Ze vertelt wat een regentuin is. Hint: die is juist ook fijn in de hitte.
Locatie: Buiten voor de cactuskas | Tijden: 11:15 en 13:15

Naast het witte gebouw

Regentonnenwand
Ontdek hoe je slim en passend bij jouw stijl regenwater opvangt en gebruikt.
Locatie: Naast het witte gebouw | Tijden: vrije inloop tussen 10:00 en 15:00

Palmenkas

Hé koe, waar ga jij naartoe? Theatervoorstelling 3+
Koe verveelt zich. Ze is het geloei moe en wil wel eens wat anders eten dan gras. Koe duikt in de rivier om iets nieuws te ontdekken. Maar als koe ver van huis is, is het water wel erg koud en diep. Ze mist haar warme bed van stro. Komt koe weer veilig thuis?
Een vrolijke voorstelling gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Joes. Voor iedereen die zin heeft in een loeigoeie voorstelling! Na afloop mag je zelfs BOE roepen!
Het prentenboek is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van koe Leonarda 12, die tijdens de overstromingen van juli 2021 in Limburg 100 km door de Maas zwom.
Locatie: Palmenkas | Tijden: 11:00 en 14:00 (kom op tijd, vol=vol!) | Duur: 40 minuten

Palmen op de Noordpool. Interactief college 8+

In de Palmenkas geeft schrijver Marc ter Horst een interactief college voor jong en ouder over klimaatverandering. Hij doet dat met fossielen uit de ijstijd, spannende verhalen en grappige illustraties. Zonder doemverhalen, moeilijke woorden en opgeheven vingertje. Daarna is er tijd voor vragen en een quiz.
Locatie: Palmenkas | Tijden: 12:30 (kom op tijd, vol=vol)

Wormenhotel

Le Compostier is er met het wormenhotel in het wortelgestel van een boom. Kinderen kunnen de boom water geven en zien hoe het water de bodem ingaat.
Bij Le Compostier werken mensen en wormen samen om groenafval slim te verwerken. Het bedrijf verzint oplossingen om van afval compost te maken, bijvoorbeeld met compostwormen. Handig, want dit kan heel lokaal, hier in Haarlem en het is ‘circulair’. Dat betekent dat een product niet in de afvalbak verdwijnt, maar steeds een nieuw leven krijgt. Een cirkel dus.
Locatie: Buiten voor de werkplaats van Haarlems hout | Tijden: vrije inloop tussen 10:00 en 15:00

Onder het maaiveld junior. Film 7+
Ga mee op een ondergrondse reis naar allemaal beestjes die je nog nooit gezien hebt.
In een handje grond leven meer bodemdiertjes dan er mensen op de aarde wonen. Meer dan acht miljard! De film Onder het Maaiveld junior neemt je mee op een ondergrondse reis naar allemaal beestjes die je nog nooit gezien hebt.
Het bodemleven speelt een ontzettend belangrijke rol in alles wat groeit en bloeit. Na de film kijk je op een totaal andere manier naar je eigen omgeving. Grote kans dat je zelf aan de slag wilt om in de Haarlemse bodem. Eén tegel wippen zorgt al voor meer gezellige drukte in de grond.
Locatie: In de werkplaats van Haarlems Hout | Tijden: 11:00 en 14:00 (kom op tijd, vol = vol) | Duur: 66 minuten

Droomtuintjes
Bij deze inloopactiviteit maken kinderen hun eigen tuintje. Samen met natuuronderwijzer Bart ontdekken ze welke planten en dieren hierin kunnen leven.
Locatie: buiten (overdekt) |Tijden: vrije inloop tussen 10:00 en 15:00

 

Gegevens

Datum:
16 november
Tijd:
10:00 am - 3:00 pm

Locatie

Haarlemmer Kweektuin
Kleverlaan 9
Haarlem, Noord-Holland 2023 JC Nederland
+ Google Maps