KweekZon Zonne Energie Kweektuin

KweekZon, inmiddels is de financiering rond

In december 2020 hebben wij voldoende leden en is de financiering van KweekZon,  ‘zonnepanelen op de Haarlemmer Kweektuin’ rond

Heeft u interesse om ook  lid te worden,  ga naar onze nieuwe website KweekZon

Dit is wat wij doen:

U denkt aan het plaatsen van eigen zonnepanelen, maar tot nu toe is het er niet van gekomen?

Nieuwsbrief !

Maart 2021

Januari 2021 

november 2020

Juli 2020

Mei 2020   

November 2019

December 2018

 

nieuwbrief kweekzon zonnepanelen kweektuin haarlem

6 december 2020

In de wintermaanden 2020/2021 komen er 700 zonnepanelen in de Kweektuin te liggen. De gemeente en energiecoöperatie KweekZon zijn dit overeengekomen.

Dus kun je geen zonnepanelen op je eigen dak kwijt, of heb je een huurappartement? Dan is het misschien een goed idee om mee te doen aan een collectief zonnedak. Met de panelen in de Kweektuin kun je meedoen wanneer je woont in één van de volgende postcodes: 2011, 2013, 2015, 2021, 2022, 2023, 2024, 2051 of 2061

Wist u dat het nu mogelijk is om uw eigen zonnepanelen op andermans dak te plaatsen maar dat u er wel zelf voordeel van heeft?
Een lagere energienota, een bijdrage aan een beter klimaat en een renderende investering.

De gemeente Haarlem en de HaarlemmerKweektuin bieden Haarlemmers in 2021 de mogelijkheid om gebruik te maken van de kassen, het Kweekcafé en de timmerloodskasdaken. Daar komen ongeveer 700 zonnepanelen te liggen.

De Haarlemmer Kweektuin en Zonnepanelen?

De Kweektuin en de gemeente Haarlem willen graag bijdragen aan de opwekking van schone energie. De daken op het complex lenen zich door hun ligging prima voor het installeren van zonnepanelen. Voor buurtbewoners, die geen panelen op hun dak kunnen of willen hebben, een geweldige kans om mee te doen aan het project.
In juni 2017 is de allereerste bijeenkomst georganiseerd voor de eerste geïnteresseerden.
Zo is het idee voor Energiecoöperatie KweekZon Haarlem ontstaan.

Energiecoöperatie KweekZon Haarlem

Het neerleggen van panelen op uw eigen dak is goed vergelijkbaar met het plaatsen van panelen op andermans dak. Toch zijn er wat extra voorwaarden. Zonnestroom is ook financieel aantrekkelijk omdat u de energiebelasting terugkrijgt. In plaats van 18 per Kwh betaalt u nog maar 8 cent!
Burgers kunnen relatief eenvoudig samen stroom opwekken. De belastingdienst stelt wel als voorwaarde dat er een Coöperatieve Vereniging wordt opgericht, in de volksmond ook wel een ‘coöperatie’ genoemd.

Een coöperatie heeft de garantie dat de energiebelasting terug wordt gegeven voor een periode van maar liefst 15 jaar! Ook moeten de deelnemers wonen in een kring rondom het dak. Dat heet met een mooi woord ‘de Postcode roos’. De De Coöperatie verzorgt de aanschaf, installatie en onderhoud van de panelen en de verzekeringen en administratie.

Inmiddels hebben we een 4 koppig bestuur en zijn wij met 10 mensen die vanaf juni 2017 maandelijks bij elkaar komen om zo snel mogelijk de panelen te kunnen gaan neerleggen.
Overigens zijn we allemaal als buurtbewoner actieve vrijwilliger, niemand verdient er aan.

Wanneer gaat KweekZon die zonnepanelen op de daken leggen?

De zonnepanelen worden in de winter van 20202021 neergelegd. De installatie gaat in april 2021 stroom opleveren. Berekend is dat de deelnemers hun investering naar verwachting binnen tien jaar hebben terugverdiend. Inmiddels hebben alle belangstellenden die zich al gemeld hebben een mail met informatie en een uitnodiging om zich in te schrijven. Er zijn al veel belangstellenden. Voor nadere informatie kan ieder vanaf oktober ook terecht op de website van KweekZon

Ik heb interesse!

U kunt mee doen wanneer u woont in één van de volgende postcodes in Haarlem Noord (en omgeving): Postcode 2011, 2013, 2015, 2021, 2022, 2023, 2024, 2051 of 2061

Bekijk hier of postcode hier bij staat !

Over de stroom die u verbruikt, betaalt u dus geen energiebelasting. mits u tenminste niet meer verbruikt dan dat u opwekt!
Het is belangrijk om onder het eigen verbruik te blijven, omdat je anders hierover geen belastingvermindering krijgt. Daarom wordt geadviseerd om niet meer panelen (‘Zonnestroomdelen’) te nemen dan maximaal 80% van je jaarlijkse stroomverbruik.

Hoeveel gezinnen kunnen deelnemen?

Deelnemers nemen zonnestroomdelen af. We hebben in totaal 700 zonnepanelen. Dat geheel is verdeeld in 900 zonnestroomdelen. Per huishouden mogen maximaal 8 zonnestroomdelen afgenomen worden. Een zonnestroomdeel heeft een opbrengst van 220 kWh. Dat maximum is ingesteld om zoveel mogelijk buurtgenoten de mogelijkheid te geven mee te doen. Er kunnen dus minimaal 100 huishoudens deelnemen.

De coöperatie verzorgt het gehele proces rond de totstandkoming van de installatie tot en met het leveringscontract met het energiebedrijf. Ook zullen wij er voor zorgen, na acceptatie door de fiscus, dat u gegarandeerd 15 jaar gebruik kunt maken van de kortingsregeling op de energiebelasting !
Ook zorgen wij voor onderhoud en verzekering. Mocht u overigens ooit gaan verhuizen buiten de postcode roos dan kunt u uw deelname certificaten aan een ander lid van de coöperatie verkopen.

Meldt u nu aan voor onze KweekZon Nieuwsbrief 

Aanmelden als geïnteresseerde kan alleen via www.kweekzon.nl of mail naar info@kweekzon.nl