Uitgangspunten

Stadskweektuin

De Voorbereidingscommissie (VC) heeft veel van de ingediende plannen, wensen en ideeën uit het digitale participatie-traject, de opmerkingen van klankbordgroepen, en de gebiedsvisie inclusief de daarbij behorende rapporten (o.a. van Arcadis) zorgvuldig doorgelicht. Daarbij is vooral gezocht naar herkenbare, gemeenschappelijke delers. Naar functies die elkaar én het gebied in haar identiteit en functie ondersteunen en versterken.

Op de achtergrond speelt het in 2007 door Haarlem ingezette programma “Haarlem Klimaat Neutraal” en de gemeentelijke “Kadernota Haarlem Duurzaam “ van 2011, waarin het college de ontwikkeling van Haarlem als duurzaam functionerende stad stimuleert. De gemeente wil het jaar 2013 vooral gebruiken om de ingezette maatregelen, waaronder vergroening van energie, verduurzamen van gebouwen en vervoer en een gezonde leefomgeving te consolideren.

Voor realisatie van deze ambities biedt het ontwikkelen van de voormalige Stadskweektuin tot Haarlemmer Kweektuin een bijzondere kans om deze thema's bij een breed publiek (Haarlemmers en bedrijven) onder de aandacht te brengen en daarmee te borgen.

Naast bestaande programma's en publicaties is gezocht naar mogelijkheden om het gebied een extra impuls te geven en naar werkwijzen waarbij potentiele participanten elkaar aanvullen en versterken.

Dit leidde tot een aantal kernachtige aandachtsgebieden, die de VC als handleiding heeft gebruikt bij het verder ontwikkelen van het Plan ‘Haarlemmer Kweektuin’ van H. van Bennekom, dat winnend uit het participatie-traject naar voren was gekomen.

In de Haarlemmer Kweektuin worden groenten en fruit gekweekt, maar zij is ook een “kweektuin” voor kennis en bewustwording!

De acht kernpunten voor de ontwikkeling en ontwerp van het plan:

  • groen / bomen
  • stadslandbouw / biologische teelt
  • duurzaamheid / milieu
  • informatie / educatie
  • energie / hergebruik
  • behoud en uitbreiding recreatie en ontmoeting
  • water
  • horeca

Stadskweektuin En toen werd het interessant!
Deze kernpunten geven interessante combinatie mogelijkheden. Zowel de afzonderlijke functies als de samenhang in het gebied bleken het beste te bereiken door het thema ‘duurzaam’, ‘groen’ en ‘educatief’ in alle aspecten van het plan te verwerken, en niet alleen in een centrumgebouw in een park. Daarmee werd het plan niet zomaar een duurzaamheidscentrum in een groen park, maar konden we het als geheel ontwikkelen tot een integraal ‘duurzaam gebied’.

Bezoekers kunnen uiteraard gewoon komen recreëren, maar worden misschien toch ook geprikkeld en steken nog iets van hun bezoek op. Dit kan informatie zijn over plantensoorten en hoe bijzonder de natuur in elkaar zit of over het belang van schoon water. Men kan biologisch geteelde producten kopen, maar ook kennis nemen van hoe tuin-/landbouw met respect voor de natuur er uitziet. Er is informatie over de invloed van energieverbruik op het milieu en men kan bij een van de participerende bedrijven aankloppen voor informatie of advies over energiebesparing in de woning.

In analogie met de ‘Haarlemmer Houttuinen’ is de naam voor dit plan de ‘Haarlemmer Kweektuin’, zoals door de inzender van het winnende plan (Henri van Bennekom) was bedacht. De parken zijn verschillend en complementair en belangrijk voor Haarlem.